Begeleiding van veranderingsprocessen
Deze cursus wordt ook Adviesvaardigheden 2.0. genoemd en richt zich op het inzetten van je kennis en ervaring als studieadviseur om invloed uit te oefenen op het onderwijs- en begeleidingsbeleid van je opleiding. Het gaat dus over adviesvaardigheden naar de organisatie toe in plaats van naar de student.Deze cursus is voor studieadviseurs die al ervaren zijn en deze ervaring nu willen inzetten om de opleiding te verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een waardevolle cursus in ons aanbod zal worden. Met Jan kan dat ook niet missen! Schrijf je dus in!
Over de cursusleider(s)
Jan van den Broek, in deeltijd verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanaf de jaren tachtig is hij als adviseur/trainer actief op het gebied van organisatieontwikkeling en managementvaardigheden. Geeft diverse cursussen over academisch leider- en begeleiderschap. Voor de LvSA verzorgt Jan al jaren de cursus "Adviesvaardigheden".
Cursusinformatie
Als studieadviseur begeleid je studenten bij een doelgerichte en zelfstandige aanpak van hun studie. Daarnaast kun je ook een cruciale schakel vormen tussen student en opleiding. Studieadviseurs signaleren in hun dagelijkse praktijk regelmatig knelpunten of trends die vragen om aanpassingen of veranderingen in de onderwijsorganisatie. Met hun inzichten en vaardigheden kunnen zij professioneel bijdragen aan de continue verbetering van de kwaliteit van de opleiding.
In deze cursus komen verschillende methoden en technieken voor de aanpak van verbeter- en verandertrajecten aan bod.Daarbij vertalen we de basale adviesvaardigheden van studieadviseurs naar professionele instrumenten voor de aansturing en begeleiding van veranderingsprocessen. Hiermee kun je als studieadviseur meer impact hebben bij de besluitivorming van verantwoordelijke bestuurders en docenten.
Doelgroep
Studieadviseurs met een aantal jaren werkervaring en met affiniteit voor de kwaliteit van de opleiding en de onderwijsorganisatie.
Doelstelling
De studieadviseur concrete instrumenten geven om zijn/haar professionaliteit in te zetten om bij te dragen aan veranderingsprocessen binnen de eigen opleiding.
Inhoud
De cursus omvat twee dagen.
Dag 1: Op weg naar een doelgerichte aanpak
-Benaderingswijzen van vraagstukken in onderwijsorganisaties
-Opzet en inrichting van veranderingsprocessen
-Van doelen en plannen naar concrete resultaten
-Vertaling naar de praktijk van de eigen werksituatie
Dag 2: De aansturing en begeleiding van het proces
In verandertrajecten speelt menselijk gedrag een cruciale rol. Uiteindelijk maken mensen het verschil; zij bepalen het succes.
-Uitgangspunten voor doelgerichte beïnvloeding van professionals
-Instrumenten en technieken voor de begeleiding van de voortgang
-Vaardigheden voor het omgaan met lastige situaties zoals weerstand
Resultaat
Na de cursus beschikken deelnemers over een aantal universeel toepasbare methoden en technieken voor de aansturing en begeleiding van veranderingsprocessen. Verder beschikken deelnemers over instrumenten en vaardigheden om betrokkenen doelgericht te kunnen begeleiden bij de voortgang op weg naar een effectieve implementatie.
Werkwijze
Afwisseling theorie met opdrachten en oefeningen. Actieve vertaalslag van theorie naar de praktijk van de eigen werksituatie.
Literatuur
Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!
Geen literatuur beschikbaar
Start inschrijving:
17 april 2024
Einde inschrijving:
5 november 2024
Annulering mogelijk tot:
12 november 2024 en 3 december 2024 (2 daagse cursus)
€ 420 (€ 675 voor niet leden)