Begeleiding van veranderingsprocessen (Advies geven binnen de organisatie)

Begeleiding en gespreksvoering, Visie en organisatie

drs. Jan van den Broek, docent Academische Vaardigheden

€ 380 (€ 610 voor niet leden)

,

Je kunt als studieadviseur een cruciale schakel vormen tussen student en opleiding. In deze cursus voor de ervaren studieadviseur leer je hoe je met  jouw inzichten en vaardigheden een professionele bijdrage kunt leveren aan de continue verbetering van de kwaliteit van de opleiding.

Over de cursusleider(s)

Jan van den Broek, in deeltijd verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanaf de jaren tachtig is hij als adviseur/trainer actief op het gebied van organisatieontwikkeling en managementvaardigheden. Geeft diverse cursussen over academisch leider- en begeleiderschap. Voor de LvSA verzorgt Jan al jaren de cursus "Adviesvaardigheden".

In het voorjaar van 2019 zullen de cursusdata bekend zijn en wordt de inschrijvingsmogelijkheid opengesteld.

Cursusinformatie

Als studieadviseur begeleid je studenten bij een doelgerichte en zelfstandige aanpak van hun studie. Daarnaast kun je ook een cruciale schakel vormen tussen student en opleiding. Studieadviseurs signaleren in hun dagelijkse praktijk regelmatig knelpunten of trends die vragen om aanpassingen of veranderingen in de onderwijsorganisatie. Met hun inzichten en vaardigheden kunnen zij professioneel bijdragen aan de continue verbetering van de kwaliteit van de opleiding. 

Deze cursus is gericht op methoden en technieken voor de aanpak van verbeter- en verandertrajecten in onderwijsorganisaties. Daarbij vertalen we basale adviesvaardigheden naar professionele instrumenten voor de aansturing en begeleiding van veranderingsprocessen. Hiermee kun je als studieadviseur meer impact hebben bij de besluitingvorming van verantwoordelijke bestuurders en docenten. 

Doelgroep

Deze cursus is voor de ervaren studieadviseur die zijn ervaring en deskundigheid breder wil inzetten binnen de organisatie.

Doelstelling

De studieadviseur concrete instrumenten geven om zijn/haar professionaliteit in te zetten om bij te dragen aan veranderingsprocessen binnen de eigen opleiding. 

Inhoud

Dag 1: Op weg naar een doelgerichte aanpak van veranderingsprocessen

- Benaderingswijze van vraagstukken in onderwijsorgansaties

- Opzet en inrichting van veranderingsprocessen

- Van doelen en plannen naar concrete resultaten

- Vertaling naar de praktijk van de eigen werksituatie

Dag 2: De aansturing en begeleiding van de implementatie

- Uitgangspunten voor doelgerichte beinvloeding van professionals

- Adviesvaardigheden voor het begeleiden van professionals in veranderingstrajecten: voortgangsbewaking en omgaan met lastige situaties en weerstanden

Resultaat

De studieadviseur heeft inzicht in de opzet en inrichting van veranderingsprocessen. Hij/zij is in staat om vraagstukken binnen de eigen organisatie te vertalen naar een veranderingstraject. Studieadviseur is in staat de eigen deskundigheid hiervoor in te zetten in de praktijk van zijn eigen organisatie. 

Werkwijze

Actieve vertaalstag van theorie naar de praktijk van de eigen werksituatie. Afwisseling van theorie met opdrachten en oefeningen. 

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar

Start inschrijving:

Einde inschrijving:

Annulering mogelijk tot:

€ 380 (€ 610 voor niet leden)