Systemisch werken

Begeleiding en gespreksvoering, Visie en organisatie

,

Eindelijk hebben we systemisch werken kunnen toevoegen aan ons aanbod! Ieder van ons maakt deel uit van meerdere systemen. Denk hierbij aan je familie, de sportclub, de opleiding, de organisatie. Ieder systeem heeft zijn eigen dynamiek. Als je door een systemische bril leert kijken naar de problematiek of vraagstukken die je voorgelegd krijgt, onderzoek je of dit vraagstuk wel op zichzelf staat of dat er mogelijk een relatie is met dynamieken die zich afspelen in het systeem. De universiteit, de opleiding en de situatie van een student bekijken vanuit een systemische bril kan oplossingen zichtbaar maken waar je als studieadviseur anders helemaal niet aan zou denken. Deze cursus adviseren we voor studieadviseurs met al enige ervaring.

Cursusinformatie

Je hebt vast gehoord van systemisch werken of misschien heb je er al ervaring mee opgedaan bijvoorbeeld door deelname aan een familie opstelling. Inmiddels is systemisch werken een normale methode geworden bij het begeleiden van cliënten, teams en organisaties.

Maar wat houdt systemisch werken nu eigenlijk in? Wanneer en op welke wijze is systemisch werken toepasbaar? In deze tweedaagse leer je kijken door een systemische bril naar situaties waarvoor studenten bij je aankloppen en naar situaties in je team of de organisatie die je als belemmerend ervaart.

Doelgroep

Studieadviseurs en studentbegeleiders. Enige ervaring is prettig maar niet noodzakelijk. Aan de hand van praktijksituaties komt de stof tot leven.

Inhoud

Ieder van ons maakt deel uit van meerdere systemen denk hierbij aan je familie, de sportclub, het team, de organisatie. Ieder systeem heeft zijn eigen dynamiek. Als je door een systemische bril leert kijken naar de problematiek of vraagstukken die je voorgelegd krijgt, onderzoek je of dit vraagstuk wel op zichzelf staat of dat er mogelijk een relatie is met dynamieken die zich afspelen in het systeem.

In de kern gaat het bij systemisch werken om verborgen patronen en dynamieken in de systemen waar de student of het team deel van uitmaakt, boven water te krijgen. Het inzicht in de onbewuste interacties brengt een ander perspectief mee en dat biedt opties om de belemmerende patronen te doorbreken.

Hoe achterhaal je de diepe gelegen oorzaken van het probleem? Een manier om deze oorzaken te onderzoeken is door toepassing van de vier hoofdprincipes van het systemisch werken, ordening, insluiting, uitwisseling en bestemming. Waarbij je zintuigelijke waarneming een belangrijk instrument is. Een onderdeel van systemisch werken zijn de familie- en organisatieopstellingen. Deze methode geeft jou en je student een helder beeld welke structurele oplossingen er mogelijk zijn.

Resultaat

  • Je (her)kent de uitgangspunten van systemisch werken: ordening, insluiten, uitwisseling en bestemming.
  • Je hebt inzicht in je eigen positie als studieadviseur of studentbegeleider hoe maak je contact en het contract met de student.
  • Je beschikt over een set systemische vragen die je helpen ontdekken welke dynamieken en onbewuste patronen er zijn.
  • Je hebt een aantal (nieuwe) werkwijzen ervaren die je kan toepassen in je werk.
    (voor de volledigheid je leert niet hoe je opstellingen kunt begeleiden, daar is meer scholing voor nodig)

Werkwijze

De theorie van systemisch werken zal gecombineerd worden met ervaringsoefeningen en inbreng van eigen voorbeelden. Het doel is tweeledig: enerzijds om de principes die horen bij systemische werken aan den lijve te ervaren, anderzijds om een nieuw arsenaal aan interventies en werkvormen aan te reiken, die je zelf kunt gebruiken in je werk als studieadviseur of studentbegeleider. Op de eerste dag ligt het accent op ontdekken van de vier principes van systemisch werken. De tweede dag richt zich op het kijken met een systemische bril naar ingebrachte praktijksituaties. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de tweedaagse ontvang je een uitnodigingsbericht voorzien van een voorbereidende opdracht.

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar