Systeemdenken

Begeleiding en gespreksvoering, Visie en organisatie, Mediation en onderhandeling

Annet van den Hoek, Dr. Ir

€ 380 (€ 610 voor niet leden)

In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht

In het dagelijks leven hebben we allemaal te maken met conflicten. Ook in je werk als studieadviseur kunnen er door verschillende belangen conflicten ontstaan. Deze cursus laat je kennismaken met de theorie over conflicten en reikt je handvatten voor mediation aan. 

Over de cursusleider(s)

Annet van den Hoek heeft een eigen onderneming in de consultancy. Ze heeft veel ervaring met het adviseren en begeleiden van directies, managementteams en projectteams waarbij het verbeteren van de samenwerking centraal staat.

Cursusinformatie


We hebben het allemaal wel eens. Een samenwerking die niet lekker loopt. Irritaties. Mensen die niet doen wat je van ze verwacht….We zijn gewend om dan naar de oorzaak te zoeken. Bij wie ligt het probleem? Welk onderdeel van de organisatie moeten we aanpakken?

Onze naam “10w40” is smeerolie voor de motor. Wij zien samenwerking als de motor van de organisatie. Die hapert soms ergens. We halen niet de hele motor uit elkaar maar bieden wat olie op die plekken waar het vast zit.En kijken hoe het systeem zichzelf weer herstelt….

Doelgroep

Alle studieadviseurs

Doelstelling

In het systeemdenken kijken we naar organisaties als levende systemen. We zien dan een netwerk van betrekkingen, onderlinge relaties en patronen in gedrag die elkaar constant beïnvloeden. Jouw positie in de organisatie bepaalt hoe je naar het geheel kijkt, hoe je handelt en hoe er naar jou gekeken wordt.

In de training systeemdenken maken we dat inzichtelijk. Wijhelpen om de dynamiek die is ontstaan in de samenwerking bespreekbaar te maken; mensen kunnen zichzelf en elkaar dan ‘ontschuldigen’, ze krijgen een andere kijk op de zaak en creëren daarmee zelf nieuwe ruimte voor oplossingen.

Inhoud

Inhoud

Met een systemische blik leren reflecteren op de dynamiek en patronen in de samenwerking

- Tekenen van het netwerk van betrekkingen

- Narratieve bevraging van het systeem

- Circulair interviewen

- Herkennen van patronen en ontschuldigen

- Benoemen mogelijke interventies

- Herkennen van paradoxale boodschappen

- Verschuiven van aandacht van betrekkingen, naar structuur, naar inhoud

Resultaat

Deelnemer krijgt een beter beeld van het systeem van zijn eigen organisatie en de positie die hij/zij daarin kan nemen. Je krijgt concrete handvatten om samenwerking efficiënter en effectiever vorm te geven en problemen adequaat te tackelen.

Werkwijze

Praktijkvoorbeeld van samenwerking en de problemen die zich kunnen voordoen worden besproken en mee geoefend. Er is ruimte voor eigen inbreng en voorbeelden uit de eigen praktijk..

Literatuur

Hieronder vind je een opsomming van relevante lectuur uit onze literatuurlijst. Heb je zelf een suggestie voor een interessant boek, tijdschrift of artikel over dit onderwerp? Laat het ons weten!


Geen literatuur beschikbaar