Cursusaanbod
Cursusprogramma 2025-2026
Hieronder kan je meer informatie over de cursussen terugvinden, als ook de mogelijkheid om je hiervoor aan te melden. Mocht je vragen hebben over de cursussen, dan kan je altijd mailen naar cursussen@lvsa.nl.
Aanmeldprocedure cursussen najaar 2026
Om iedereen een gelijke kans te geven om deel te kunnen nemen aan een LVSA-cursus is de volgende procedure opgezet:
- Je kunt je slechts voor één cursus aanmelden uit het aanbod van nieuwe cursussen.
- Je hebt tot en met 28 mei de gelegenheid om je aan te melden voor een cursus die hieronder op deze webpagina staat. Let op: dit is een ‘vooraanmelding’.
- Per cursus worden door loting 15 deelnemers geplaatst en worden er 10 deelnemers op de wachtlijst geplaatst. Loting vindt plaats door ons secretariaat op basis van je LVSA-lidmaatschapsnummer (D-nummer), dus zonder verwijzingen naar namen of e-mailadressen.
- Je hoort binnen vier weken na sluiting van de aanmeldperiode of je bent ingeloot, of je op de wachtlijst staat, of dat je bent uitgeloot en deze keer niet kunt deelnemen.
- Op het moment dat een deelnemer annuleert*, wordt met de eerste op de wachtlijst contact opgenomen of hij/zij kan/wil deelnemen.
- Cursussen die niet vol zitten, of waarvan de wachtlijst nog niet vol is, blijven zoals gebruikelijk open staan op de website. Aanmelders na de vooraanmeldingsperiode (ook die in eerste instantie uitgeloot waren voor een andere cursus) worden op volgorde van aanmelding op de deelnemers-/ wachtlijst gezet (afhankelijk van hoe vol de cursus al zit). Ook nu geldt: op het moment dat een deelnemer annuleert*, wordt met de eerste op de wachtlijst contact opgenomen of hij/zij kan/wil deelnemen.
*Annuleringsvoorwaarden worden vermeld in de bevestigingsmail die je krijgt voor deelname aan een cursus.
Studeren met AD(H)D
Studenten met AD (H)D ervaren vaak problemen met studeren. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze overzicht kunnen houden over hun studietaak en hoe ze een studieritme kunnen vinden wat bij hen past. Daarbij is de combinatie van studeren, werk, vrije tijd en dagelijkse activiteiten voor hen best wel een uitdaging. Studenten met AD(H)D hebben daarom vaak stress over de manier waarop ze studeren en zorgen over hun toekomstige plek op de arbeidsmarkt. Hoe kan je als studieadviseur of studentbegeleider deze studenten succesvol begeleiden?
Door welke bril kijk jij? De psychologie achter communicatie
Eenzelfde vraag kan een heel verschillende reacties oproepen. Wat gebeurt daar dan, tussen jou en de ander? Hoe komt het dat je met de ene persoon zo lekker soepel samenwerkt en dat het met de ander (steeds weer) stroef verloopt? In communicatie vinden ‘onder water’ allerlei dynamieken plaats. Hoe meer je daarvan weet en herkent, hoe meer interventiemogelijkheden je hebt om je contacten en gesprekken te optimaliseren. Dit verbetert de kwaliteit van je gesprekken, je eigen welzijn en je relaties.
Mindset
Veel studenten ervaren het onderwijs als een doorlopende IQ-test. Elke toets is een beoordeling van je wat je kunt en niet wat je hebt geleerd en nog te leren hebt. Voor velen is de druk enorm; “als ik een 3 haal voor een toets, dan ben ik ook een 3!”.
In deze cursus wordt de fixed mindset tegenover de growth mindset geplaatst waarbij dit laatste essentieel is voor een gezond leerklimaat. Je komt alles te weten over de opvattingen die studenten kunnen hebben over hun eigen leervermogen en wat gezonde opvattingen hierover zijn. Deze cursus is een essentiële mindset voor elke studieadviseur.
Eerstejaarsproblematiek
De overgang van middelbare school naar universiteit is lang niet voor iedereen even soepel. Soms is er sprake van gewenningsproblemen die met de tijd zullen verdwijnen maar soms is er sprake van problemen die niet zomaar zullen verdwijnen. Deze cursus laat op een heldere manier zien waar eerstejaars studenten tegen aan kunnen lopen, wanneer je ze kunt geruststellen en wanneer aanvullende begeleiding verstandig is.
Keuzebegeleiding
Deze cursus is ook een vast onderdeel van ons aanbod en wordt al jaren erg goed beoordeeld. Keuze dilemma’s is een belangrijk onderwerp van deze tijd en lijkt alleen maar toe te nemen. De mogelijkheden lijken eindeloos met alle problemen van dien. De student weet niet wat hij wil of wil juist teveel. Wat is wijsheid? Wil je inzicht krijgen in dit onderwerp zodat je de student goed kan ondersteunen bij zijn keuze uitdagingen?
Begeleiding van veranderingsprocessen
Deze cursus wordt ook Adviesvaardigheden 2.0. genoemd en richt zich op het inzetten van je kennis en ervaring als studieadviseur om invloed uit te oefenen op het onderwijs- en begeleidingsbeleid van je opleiding. Het gaat dus over adviesvaardigheden naar de organisatie toe in plaats van naar de student.
Deze cursus is voor studieadviseurs die al ervaren zijn en deze ervaring nu willen inzetten om de opleiding te verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een waardevolle cursus in ons aanbod zal worden. Met Jan kan dat ook niet missen! Schrijf je dus in!