Van stress naar succes: Praktische wegwijzer voor studenten

13 februari 2022

Talloze studenten in het hoger onderwijs kampen met stress. Het boekje Van stress naar succes van oud-studieadviseur Mirjam Pol, is een praktische wegwijzer voor studenten én voor studieadviseurs.

“Ja, ik maakte maar even een afspraak, want het studeren gaat niet zo lekker. Eigenlijk heb ik te veel stress.” Als studieadviseur heb je zo’n inleiding op het gesprek waarschijnlijk al vaak gehoord van studenten. En wat zeg je dan? Het boekje Van stress naar succes: Praktische wegwijzer voor studenten van oud-studieadviseur Mirjam Pol, is een praktische wegwijzer voor studenten én studieadviseurs. Aan de hand van drie quotes uit het boek beschrijf ik waarom dit boekje ook voor jou nuttig kan zijn.

“Probeer verschillende oefeningen uit en kijk wat voor jou werkt, dat is namelijk voor iedereen verschillend. Het is wel zo dat het managen van stress geen trucje is dat onmiddellijk werkt: het is een kwestie van oefenen en de tijd nemen om jezelf te analyseren en nieuwe dingen uit te proberen.”

Een student die stress wil verminderen, zal ermee aan de slag moeten gaan. Dit boekje helpt jou om goed uit te leggen waarom het tijd en inspanning zal kosten om zo met de studie om te gaan dat de stress niet meer belemmerend is. Ook heel bruikbaar in het gesprek met de student is de vraag van de auteur of de student stress heeft door slechte studievaardigheden of slecht studeert door de stress. Dit boekje geeft oefeningen voor studenten die slecht studeren door stress, als een student stress heeft door niet effectieve studiemethoden kan het andere boekje van Mirjam Pol goede tips geven (Nog slimmer!).

“We weten nu hoe jouw stressmodus eruitziet. Dit is wat je niet meer wilt, toch? Maar weet je ook al wat je wél wilt? Als je hierop als antwoord geeft dat je geen stress meer wilt hebben of niet meer wilt piekeren, dan is er iets heel belangrijks dat je moet weten: het brein kan niets met de woorden ‘niet’, ‘nooit’ of ‘geen’.”

Studenten weten vaak al wat ze niet willen. Het kan heel moeilijk zijn om goed te verwoorden wat je wel wilt: hoe ziet die situatie eruit? Wat doe je dan? Wat denk je en wat voel je? Als studieadviseur kun je deze oefeningen gebruiken om studenten te helpen hun gewenste situatie voor zich te zien. Mirjam Pol geeft oefeningen om anders te doen, te denken en te voelen bij piekeren, faalangst en perfectionisme. Tenslotte past ze de oefeningen toe in twee situaties die voor veel studenten stress opleveren: succesvol schrijven en succesvol presenteren.

“Je plan gaat zeker hier en daar mislukken. Maak daarom van tevoren een ontsnappingsplan, een crashplan, door alvast te bedenken wat je straks gaat doen als iets niet lukt. Laat in je opkomen wat jou in zo’n geval zou kunnen helpen. Begin je zin met: ‘Als het me niet lukt om [voornemen], dan…’ Op deze manier heb je iets om op terug te vallen als het inderdaad niet lukt. Als je gestrest bent, kun je namelijk niet helder nadenken (een bekend effect van stress op het brein). Je kunt dan beter iets achter de hand hebben waar je eerder wél over hebt kunnen nadenken.”

Als studieadviseur kun je de student de gelegenheid geven om samen met jou dit crashplan op te stellen. In gesprekken met studenten heb ik gemerkt dat stress minder wordt bij het opstellen van een crashplan: het lucht op om over mogelijke mislukkingen te praten en het geeft moed om het risico van mislukken aan te gaan.

Van stress naar succes is geen zelfhulpboek met een wondermiddel. Het zet studenten juist aan het werk om zichzelf te onderzoeken en te oefenen in nieuw gedrag, nieuwe gedachtes en nieuwe gevoelens. Als studieadviseur heb je met dit boekje concrete oefeningen bij de hand om in te zetten tijdens je gesprekken met studenten. Daarmee vind ik dit boekje een aanrader voor elke studieadviseur die effectievere gesprekken over stress wil voeren!

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!