Panty-redder

3 januari 2015

Laat ik er niet omheen draaien: als studieadviseur heb je een meer veelzijdige baan dan het UFO-profiel en de vacatureteksten doen vermoeden.

Laat ik er niet om heen draaien: als studieadviseur heb je een meer veelzijdige baan dan UFO-profiel en vacatureteksten doen vermoeden. Natuurlijk kun je netjes binnen de lijntjes kleuren, maar dan mis je waarschijnlijk een heleboel dingen die deze baan zo leuk maken.

Een greep uit mijn werkzaamheden die niet vermeld zijn in het UFO-profiel: voorbereiding en begeleiding van een meerdaagse studiereis, organisatie van een voetbaltoernooi tussen staf en studenten (intussen uitgegroeid tot een landelijk toernooi), mede-organisatie van een universitaire sportdag (wat me de titel 'Chef de Mission' opleverde), coördinatie introductie, organisatie carrièredag, kerstfeest, enz. En dat zijn alleen de activiteiten die niet te maken hebben met voorlichting, studierendement, opleidingsprogramma's en dergelijke.

Studenten kennen mij op twee manieren: als studieadviseur en als 'organisator' voor opleiding en faculteit. Heb ik een afspraak met een student voor mijn tweede functie, dan komt standaard de snoeppot tevoorschijn. Komt diezelfde student een dag later voor een gesprek over studievoortgang of planning, dan blijft de pot gesloten. Het werkt voor mij, en voor de studenten. Heb ik een groepsoverleg over een activiteit en kom ik zonder snoeppot, dan krijg ik dat meteen te horen.

Uitgerekend mijn 'bijbaan' binnen de studieadvisering levert mij de mooiste reacties van studenten op. Alles op schrift bewaar ik in een map. Maar soms lukt dat niet. De mok die een studente meebracht uit Aruba omdat ik geregeld had dat zij daar, daags na de begrafenis van haar opa, tentamen kon maken, is dankbaar in gebruik genomen. Een ander cadeautje verdwijnt in mijn lade. Dat komt vast nog een keer van pas. Net als het laatste cadeautje.

Laatst vond ik een doosje met kaartje in mijn postvakje. Tijdens het jaarlijkse kerstfeest van de afdeling voor studenten en medewerkers, dresscode cocktail, zag ik een student met een flinke ladder in de panty. Zonder een seconde na te denken, gaf ik haar mijn reservepanty. Na een verbaasde blik rende zij dankbaar naar de wc.

In het doosje vond ik een nieuwe panty, volgens het kaartje was ik haar panty-redder in nood.

Ook dat maakt deel uit van een baan als studieadviseur: zien wat nodig is en actie ondernemen.

1 Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!