LT-planning

18 april 2019

Gedurende de jaren dat je werkt kun je verschillende gewoontes ontwikkelen. Om meer structuur in je werk te brengen, aantekeningen te maken, je planning in de gaten te houden, … Je kunt er vast wel een paar bedenken. En de ene gewoonte is succesvoller en houdt langer stand dan de andere.

Zo leg ik al jaren op een bekende website voor boeken een ‘literatuurlijst’ aan. Hoor of zie ik ergens een interessant boek voor mijn werk voorbij komen, dan voeg ik het toe aan mijn virtuele wensenlijstje. Eind november is dan vervolgens de tijd om te verzilveren. Ik log in, lees alle samenvattingen nog een keer door en maak een selectie van boeken die ik bestel. Vervolgens lever ik vakantiedagen die ik toch niet op kan maken in zodat ik weer wat vakliteratuur in huis heb en me minder zorgen hoef te maken om een overschot aan vakantiedagen.

Maar ja, er is een reden dat die vakantiedagen niet op raken: te druk om ze op te nemen. Dus ook: te druk om echt wat met mijn boeken te doen. Het klinkt waarschijnlijk bekend. Je hebt aardig wat vakliteratuur, of rapporten, beleidsadviezen, … die je door moet lezen maar waar je nooit echt de tijd voor vindt. En toch blijf ik elk jaar mijn stapel boeken bestellen, tegen beter weten in.

Maar eind 2018 is daar verandering in gekomen en kan ik eindelijk zeggen dat ik al een aantal van mijn boeken door heb kunnen lezen. Zonder dat het me echt veel moeite kostte.
Met een collega ben ik drie dagen per week op een rustig plekje in het gebouw gaan zitten. Aan het begin van de dag zodat we nog niet opgeslokt zouden zijn door volle mailboxen en de waan van de dag. We hebben onszelf telkens een half uur gegeven om te lezen en na dat half uur praatten we elkaar kort bij over wat we gelezen hadden. Het was even wennen. De eerste keren spiekten we beiden regelmatig op ons horloge of de tijd nog niet voorbij was of staarden we gewoon naar buiten. Een half uur geconcentreerd lezen is best pittig.

Het resultaat? Met een veel vrijer gevoel de werkdag in, met een voldaan gevoel de werkdag uit. En een hoofd vol nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan.

In een van de boeken die ik in die periode gelezen heb, kwam het advies naar voren om tijd te reserveren voor dit soort dingen. Daarnaast ook een advies om soms cryptisch om te gaan met wat je in je agenda zet, zeker wanneer ook anderen inzage in je agenda hebben.
Mijn leesblokje staat in mijn agenda als LT-planning. Voor mij ‘Literatuur’, maar binnen onze faculteit staat die afkorting voor ‘Lange Termijn’. Of: een overleg of iets om uit te zoeken waarbij je beter niet kunt storen.

Deze nieuwe gewoonte voelt goed, voelt fijn en ik hoop het nog lang vol te kunnen houden. Want over een maand of 10 mag ik mijn boekenkast weer vullen.

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!