Kwartjes vallen

14 april 2025

Ruim dertig jaar geleden begon ik aan een baan bij een communicatie-adviesbureau. Het was mijn schone taak ervoor te zorgen dat dat wat de opdrachtgever wilde zeggen op een goede manier werd ontvangen. Dat was waar ik in mijn opleiding Communicatiekunde voor opgeleid was. En van schrijven werd ik blij. Geef mij een lege nieuwsbrief en hij raakt vol. De prefecte match, zou je zeggen.

En toch…ik werd er niet gelukkig van. Misschien zelfs wel ongelukkig. Ik snapte het niet en koos voor de meest praktische aanpak: ander werk zoeken. Dat bleek nogal een zoektocht, en ik zal niet zeggen dat ik in elke baan ongelukkig ben geweest, maar waar ik mij echt thuis voel, is in mijn huidige baan, dat van studieadviseur. Ik doe dat sinds 2014, en sinds 2018 bij de WUR.

Maar….is het niet werkwaardig dat je wordt opgeleid tot iets wat uiteindelijk helemaal niet bij je past? In de tijd dat ik studeerde, werd die vraag niet gesteld. Nu wel. En ik denk dat dat terecht is, zeker in tijden van arbeidskrapte: hoe gemotiveerder de werknemer is, des te productiever hij/zij is. Werknemer en werkgever profiteren ervan als de juiste match wordt gemaakt. Is het dan niet (ook) aan de onderwijsinstellingen om te zorgen dat ze studenten afleveren die weten waar hun kracht en enthousiasme ligt?

Als studieadviseur is dat zoeken naar die kracht, dat enthousiasme van de student, eigenlijk wel een kerntaak. Maar hoe vind je die kracht en dat enthousiasme? Eén van de tools die ik daarvoor heb, is de Motivatie Kompas methode.

De methode is ooit ontwikkeld door de Amerikaanse personeelsfunctionaris Arthur Miller en in Nederland geïntroduceerd door Anton Philips. Deze Philips-telg en ik zijn er beiden door het motivatiekompas achter gekomen welke verkeerde keuzes we hebben gemaakt. Voor Anton Philip was dat een reden om zijn functie bij zijn familiebedrijf vaarwel te zeggen, bij mij viel ineens het kwartje en begreep ik waarom ik niet floreerde bij dat communicatieadviesbureau.

Want de baan die bij je past is een combinatie van de dingen die je doet (de onderwerpen waar je je mee bezig houdt, maar ook je concrete bezigheden) en de omstandigheden waarin jij je werk doet. Dus niet alleen de vraag: wat doe je? is relevant, maar ook vragen als: wat brengt je in actie? Welke structuur werkt goed voor jou? Onder welk leiderschapsstijl werk ik het beste? Welke rol past bij mij?

En dat zijn vragen die het motivatiekompas je stelt. Maar niet in deze bewoordingen, want het zijn best grote vragen. Nee, het motivatiekompas vraagt je terug te denken aan de dingen die je met plezier deed (en/of doet). Want niet succes, maar plezier is wat je motiveert, wat je in beweging brengt. Door die activiteiten te beschrijven, erover te praten en te analyseren, kom je tot de kern van wat jou drijft, tot jouw unieke motivatiepatroon. Als je dat motivatiepatroon kent en onder woorden weet te brengen, heb je de weg naar de juiste keuze gevonden.

Ik geef nu al een aantal jaren een vak waarin we aan de slag gaan met deze methode. Af en toe begeleid ik ook een student in een individueel traject. Ik geniet van de verhalen die ik lees, en het enthousiasme dat ik hoor als studenten erover vertellen. Ik geniet van het contact als we de analyse bespreken en samen zoeken naar dat waar het om gaat. En of dat nou in een groepstraining is of in een individueel traject: het levert altijd mooie gesprekken op. Gesprekken die gaan over de kern van leven, de waarden die je hebt. Over hoe je je motivatiekompas kunt gebruiken bij je volgende keuze, welke dat ook is: minor, master, baan….

Het is mooi om zo te mogen bijdragen aan het bewustwordingsproces van jonge mensen. En ik leer ze niet nieuws hè? Alles wat ze in de training tegenkomen weten ze al. Ik geef ze alleen maar de tools om het bewustwordingsproces op gang te brengen dat wat ze weten beter onder woorden te brengen. Ik ben niet voor niets enthousiast over de methode, want het is er één die past in mijn eigen motivatiekompas: bijdragen aan de ontwikkeling van een studenten, bij te dragen in het nemen van hun volgende stap. Het mooiste compliment dat ik in de training ooit van een student heb gekregen is: de toekomst is nu een beetje minder eng. Maakt dat niet dat het een prachtige tool is, die je als studieadviseur kunt inzetten?

Trudeke Sanders

Studieadviseur Wageningen University & Research

Wil je er meer over weten hoe het is om als studieadviseur met deze tool te werken? Ik vertel het je graag. Laat het me weten op trudeke.sanders@wur.nl

Wil je meer weten over de methode motivatiekompas? Neem dan contact op met Motivation Leaders via hanneke@motivationleaders.nl of kijk op motivatiekompas.nl

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!