Flexpoolen
Tanja Krijgh van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) deelt haar ervaring als flexpool-studieadviseur.
De functie van flexpool- studieadviseur is relatief nieuw binnen universiteiten en niet alle universiteiten kennen een flexpool. Ik ontvang vaak vragen van collega’s, hoe het is om te werken als “flexer”. Als flexpool-studieadviseur wordt je tijdelijk ingezet om zwangerschapsverlof op te vangen, bij ziekte of wegens drukte waardoor er tijdelijk uitbreiding nodig is. Op dit moment zijn er bij TU/e twee studieadviseurs werkzaam in de flexpool.
Ik weet niet of ik een aantal jaar terug ja had gezegd tegen een functie als flex-studieadviseur. Al enige jaren werkzaam op een vaste plek als studieadviseur binnen de universiteit vond ik het idee om dat op te geven niet perse aangenaam. Maar na een tijd op een andere functie binnen de universiteit te hebben gewerkt, en zelfs even buiten de TU/e te hebben gewerkt, veranderde dat beeld en sprak de positie als flexer mij bij terugkeer juist erg aan. Waarom? Omdat je vaak bijspringt daar waar de nood hoog is, om collega’s die overlopen snel te kunnen ontlasten en ondersteunen. Een andere reden is dat je je niet direct hoeft vast te pinnen op een bepaalde positie, en zo tijd hebt om rond te kijken op de universiteit om de faculteiten beter te leren kennen.
De opzet van de flexpool op de TU/e is dat je in principe na enkele jaren doorstroomt naar een vaste plek binnen de uni, ook om de flexpool van ‘vers bloed’ te blijven voorzien. Je kunt zelf bepalen wanneer je doorstroomt en naar welke faculteit, afhankelijk of er plek is natuurlijk.
Zelf ben ik een jaar geleden met een opdracht begonnen om een collega te ondersteunen wegens een te druk takenpakket. Enkele maanden later kwam daar een tweede opdracht bij op een andere faculteit vanwege het vertrek van een collega. Het scheelde daarbij dat ik eerder als studieadviseur op de TU/e gewerkt had en bekend was met de structuur en opbouw van de programma’s (die deels overeenkomen), en met de OER. Ik kan mij voorstellen dat het voor nieuwe studieadviseurs zonder ervaring lastig kan zijn om op verschillende opdrachten bij verschillende opleidingen ingezet te worden; je komt net kijken, moet je redelijk snel inwerken op het programma en alle regelingen eromheen. Maar voor iemand die nieuwsgierig is, tegen een beetje hectiek zo nu en dan, en snel kan schakelen is het een hele leuke positie binnen de universiteit. Je doet in korte tijd veel nieuwe contacten op en dat kan erg handig zijn binnen deze grote en complexe organisatie.
Is er tijdelijk geen opdracht voorhanden, dan werk je overkoepelend voor de keten studentbegeleiding aan verschillende projecten. Zo ben ik een tijd bezig geweest met een project over student well-being.
Je agenda goed managen, nee kunnen zeggen en flexibiliteit zijn eigenschappen die van pas komen als flexer; hoewel ik vaste dagen voor iedere opleiding heb, komt het vaak voor dat werkzaamheden door elkaar lopen. Dat is niet erg zolang je eigen agenda niet overloopt, en soms is het nodig om op een vaste dag voor de ene opleiding toch een casus van de andere opleiding op te pakken, simpelweg omdat het niet kan wachten.
Soms voel ik me een zwerver binnen de universiteit; mijn spullen verhuizen iedere keer mee als ik van werkplek wissel, en waar ik in de ochtend bij een diploma-uitreiking meehelp, leid ik ‘s middags bij de andere opleiding een studentmentoroverleg. Die afwisseling is erg leuk, je leert de universiteit vanuit verschillende perspectieven beter kennen, en kunt je volop verwonderen waarom bepaalde dingen op bepaalde plekken gaan zoals ze gaan. Die kennis neem je mee naar een volgende opdracht bij een andere faculteit.
En, heel fijn, collega’s zijn altijd blij dat dat je komt ondersteunen!
Reacties
Meepraten? Plaats een reactie!