De kunst van het kiezen - LVSA Conferentie april 2018

22 mei 2018

De kunst van het kiezen. Gewoontes doorbreken. Ruimte voor inspannen én ontspannen. Studieadviseur laat je horen

Op 12 en 13 april heb ik de tweejaarlijkse LVSA conferentie in Groningen bijgewoond. Het was tot nu toe de gewoonte om de conferentie in Wageningen te houden, maar gewoontes moet je af en toe doorbreken, nietwaar?

De conferentie vond plaats in Hét Kasteel, mooier kun je het niet hebben. We zijn gestart met de lezing: Kiezen is moeilijker als je denkt van Prof. dr. Barteld Kooi als inleiding op het thema.

Gedurende de dagen werden door iedereen twee workshops gevolgd (keuze uit 6) en tussendoor was er genoeg tijd om je collega’s te ontmoeten en te ontspannen, bijvoorbeeld tijdens het dauwtrappen of een rondwandeling door Stad (zoals de Groningers zeggen). Dit alles onder leiding van studenten. Er werd veel gelachen bijvoorbeeld om de stand up comedians en leuke praatjes van Groningers met weetjes over Stad. Een hele goede combinatie van inspanning en ontspanning .

Het was snel duidelijk dat het wisselen van locatie een goed idee is. Over twee jaar gaan we naar Maastricht, als het goed is. De lat ligt hoog.

Zelf heb ik 2 workshops gevolgd: studenten met een burn-out en Communiceren met millennials. De onderwerpen sloten goed op elkaar aan, want millennials ondervinden veel druk om te presteren. Het was leerzaam om stil te staan bij de symptomen van een Burn-out, wat gebeurt er en hoe herken je als studieadviseur het voorstadium van een burn-out? Het was daarnaast ontzettend leuk om in de millennium workshop stil te staan bij je eigen generatie en welke invloed die heeft gehad op je eigen ontwikkeling en mensbeeld. Studenten van nu hebben de vrijheid verworven om er te mogen zijn en zijn gewend vanaf jongs af aan veel keuzes te hebben, die dan weer voor stress kunnen zorgen, aldus onze workshopbegeleidster.

Buiten de workshops en ontspanning is er ook gesproken over de toekomst van de LVSA en welke koers we als vereniging willen inzetten. De rol van studieadviseur wordt steeds belangrijker. In de media is te lezen over studiestress en studiedruk. De studieadviseur is het beste op de hoogte van de relatie tussen student en studieprogramma, maar de kennis van studieadviseurs wordt veel te weinig gebruikt in veel discussies. De studieadviseurs zouden dan ook, volgens LVSA voorzitter Oscar van den Wijngaard, aan veel meer tafels moeten zitten, want wij signaleren veel. Dus werk aan de winkel voor het bestuur en haar leden. Ideeën hierover?? Het bestuur hoort ze graag. Je komt zo met ons in contact

Reacties

Meepraten? Plaats een reactie!